Home Kącik Ornitologa Grudniowe obserwacje na terenie zakładu
Grudniowe obserwacje na terenie zakładu PDF Drukuj Email
Wpisany przez Elżbieta Witek-Pawlukojć   
sobota, 20 stycznia 2018 09:47

GRUDNIOWE OBSERWACJE NA TERENIE ZAKŁADU


Początkowo trochę obawialiśmy się o warunki pogodowe, jakie miały towarzyszyć naszej grudniowej wycieczce na teren zakładu. Jednak po raz kolejny uśmiechnęło się  do nas szczęście i Spytkowo powitało nas piękną i słoneczną pogodą. Tym razem zaczęliśmy trochę inaczej niż zwykle. Pierwszym punktem naszego pobytu był konkurs przygotowany dla uczestników MGBPW "Kania". Grupa istnieje już trochę czasu, zatem warto było sprawdzić  poziom wiedzy młodych miłośników ptaków. Okazało się, że na szczęście nauka nie poszła w przysłowiowy las, a prawdziwym specjalistą w rozpoznawaniu ptaków krukowatych, a przede wszystkim trudnych w identyfikacji gatunków mew okazała się Anna Romanowska z klasy IV a. Po emocjach konkursowych jak zwykle ruszyliśmy w obchód po terenie zakładu. Tym razem dominowały mewy, które były dosyć niepłochliwe i w dużych stadach opanowały zarówno składowisko, dachy wszystkich budynków, jak i centralny plac zakładu. Wśród wielu przebywających mew uczestnikom udało się wychwycić i zrobić zdjęcie mewie srebrzystej z obrączką. Po przesłaniu numeru do Stacji Ornitologicznej Muzeum i Instytutu  Zoologii Polskiej Akademii Nauk, kilka dni później otrzymaliśmy wiadomość zwrotną z dotychczas zgromadzonymi informacjami dotyczącymi tego ptaka. Okazało się, że mewa ta została zaobrączkowana w Kątach Rybackich w 2013r. w pierwszym roku swojego życia. Od tamtej pory była widywana 3 razy, m.in. na stawach w woj. kujawsko - pomorskim oraz na składowisku z odpadami na terenie Białorusi. Jak widać nasza mewa nie lubi bezczynnie siedzieć w jednym miejscu.
Drugą ciekawostką tego dnia okazała się obserwacja małego kopciuszka. To ptaki, które na zimę podejmują wędrówki na południowy - zachód. Na naszych ternach, w północno - wschodniej Polsce te niewielkie ptaki bardzo rzadko podejmują próby zimowania. Ten kopciuszek kręcił się w pobliżu budynku sortowni. Zapewne uznał, że możliwości jakie daje infrastruktura zakładu wraz z dostępem do pożywienia to dostateczny argument, aby zdecydować się przetrwać zimę na miejscu. Kopciuszki poza owadami chętnie odżywiają się również nasionami i drobnymi owocami, a o taki pokarm przy odpadach wcale nie trudno. Grudniowa wycieczka przyniosła wszystkim dużo emocji i radości. Poniżej przedstawiamy wyniki obserwacji.

Elżbieta Witek - Pawlukojć

 

Wyniki monitoringu terenu ZUOK-u z dnia 9 grudnia 2017r.

Lp

Gatunek

Ilość

1.

Śmieszka

119

2.

Mazurek

1

3.

Wrona siwa

40

4.

Kawka

30

5.

Mewa białogłowa

39

6.

Mewa srebrzysta

12

7.

Gawron

12

8.

Mewa siwa

112

9.

Kruk

4

10.

Bogatka

5

11.

Kopciuszek

1

RAZEM

375

 

 

 

Wyniki monitoringu terenu ZUOK-u z dnia 9 grudnia 2017r.

 

Lp

Gatunek

Ilość

1.

Śmieszka

119

2.

Mazurek

1

3.

Wrona siwa

40

4.

Kawka

30

5.

Mewa białogłowa

39

6.

Mewa srebrzysta

12

7.

Gawron

12

8.

Mewa siwa

112

9.

Kruk

4

10.

Bogatka

5

11.

Kopciuszek

1

 

RAZEM

375

 

Zmieniony: sobota, 20 stycznia 2018 10:00